Menu

Jak správně vybrat postel, rošt a matraci?

Postel Agustyn Aby si vaše tělo mohlo přes noc dobře odpočinout a ráno jste vstávali s radostí, je dobré investovat do kvalitní postele, roštu a matrace.

V posteli trávíme třetinu života, proto by Váš výběr měl být promyšlený. Rádi Vám poradíme pár tipů, které Vám nákup postele, roštu a matrace určitě ulehčí.

Jakou potřebujete postel?

Měříte průměrných 175 cm? Pak potřebujete postel, která je minimálně 195 cm dlouhá a 45-55 cm vysoká. Existuje totiž všeobecné pravidlo, aby minimální délka postele odpovídala Vaší výšce plus nejméně 25 cm navíc.

Šířku postele si dopřejte alespoň 80 cm, ale samozřejmě, pokud si můžete pořídit postel širší, získáte jen více centimetrů pohodlí.

Pokud jste citliví na průvan, pořiďte si postel s čelem. Čelo postele vás totiž před průvanem ochrání, příjemně se o něj večer při čtení opřete a v noci Vám nespadne polštář z postele.

TIP ORFA nábytek

Je pro manželskou postel lepší zvolit dvě matrace vedle sebe nebo jednu v celku?

Pro partnerské dvojlůžko doporučujeme zvolit dvě samostatné matrace. Každá respektuje vaši individuální hmotnost, preference a zdravotní stav. Jedna velká matrace je také velmi nepraktická pro svoji hmotnost a obtížnou manipulaci.

Proč si pořídit i rošt?

Nezapomeňte společně k matraci koupit i rošt. Nebojte se investovat například do polohovacího roštu. Kvalitní rošt Vám vydrží klidně celý život. Polohovatelný rošt je výhodný pro čtení nebo pro zajištění lepšího krevního oběhu vyvýšením nohou. Po náročném dni to bude skvělá relaxace.

Rošt je důležitý také proto, že odvádí z matrace vlhkost a spolehlivě odvětrává lůžko. Při nedostatečném odvětrávání totiž vzniká v matraci ideální prostředí pro plísně a roztoče. A to přece nechcete.

Výběr správné matrace je to nejdůležitější

Správně vybranou matraci ocení především vaše záda. Páteř potřebuje mít ve spánku oporu v co možná největších plochách a povrch matrace by měl být měkký, ale pevný, aby byl zajištěn dobrý krevní oběh.

Matrace Sensual Soft Správnou volbu tvrdosti matrace ovlivňuje nejvíce vaše váha. Platí pravidlo, že lidé s vyšší váhou by si měli vybírat tvrdší matrace, naopak lidé s nižší váhou si mohou vybírat z matrací měkčích. Při výběru matrace si sami otestujte, zda se Vám při ulehnutí na matraci zaboří rameno a bok tak hluboko, aby byla páteř ve vodorovné poloze. Pokud ano, máte správně tvrdou matraci.

Všeobecně děti potřebují pro zdravý růst a vývoj spíše pevnější matraci se střední tvrdostí a čím je člověk starší, měl by použít měkčí a elastičtější matrace.

Kvalitní matrace by také měla mít snímatelný a prací potah, který zadrží většinu potu a prachu. Pokud snímatelný prací potah chybí, dá se nahradit matracovým chráničem, který také můžete vyprat.

I při každé výměně povlečení myslete na to, abyste matraci otočili, aby se i spodní část dostala nahoru. Lépe z ní tak odvětráte vlhkost a nebudete mít na matraci proleželá místa.

Než se pro nákup postele, roštu a matrace rozhodnete, popřemýšlejte už doma o tom, co Vám na předchozím spaní vadilo nebo naopak vyhovovalo. Zvažte rozměry postele a matrace a také to, k jakému účelu si nové spaní pořizujete.

Označení matrace podle tvrdosti

Tvrdost matrace je vždy subjektivní záležitost, ale je dobré se seznámit s označením tvrdosti, které většina výrobců uvádí na svých matracích.

  • Velmi měkká matrace pro nízké váhy (např. matrace z latexu nebo studené pěny). Jsou elastické, pružné a nevytváří protitlak.
  • Středně tvrdá matrace pro nižší váhy, tyto matrace jsou u zákazníků nejoblíbenější (např. matrace sendvičové, polyuretanové, pružinové nebo matrace ze studené pěny). Tyto matrace jsou elastické, přizpůsobují se tvaru těla a udržují páteř v rovině.
  • Tvrdá matrace i pro větší zátěž nebo pro ty, kteří preferují tvrdší spaní (např. matrace sendvičové, pružinové a profilované).
  • Velmi tvrdá matrace pro extrémní zátěž z vysoce odolné polyuretanové pěny.
E-shop infolinka
737 490 390
Po - Pá: 8.00 - 18.00
ORFA nábytek člen asociace pro elektronickou komerci Certifikát Ověřeno zákazníky ORFA nábytek je zařazen do programu Favi Extra

Přijímáme on-line platby kartou

Copyright © 2024 ORFA, a.s. & Black Red White CZ, a.s.
Všechna práva vyhrazena.