Menu

4 jednoduché kroky, jak správně vybrat sedací soupravu

Sedací souprava bývá často dominantním prvkem celého interiéru. Při zařizování obývacího pokoje či kanceláře se většinou pak pozastavíme právě nad jejím výběrem. Měla by splňovat svůj účel, esteticky ladit nejen k nábytku a v neposlední řadě musíme vzít v úvahu její vzhled i cenu. Poradíme vám, jak si vybrat nejen pěknou, ale i funkční sedačku v jednoduchých 4 krocích.

Sedačka Matt

1. K čemu bude sloužit?

Než koupíte sedačku, je dobré se zamyslet nad tím, k čemu budete sedačku používat. Dobře si promyslete, jestli bude součástí kanceláře nebo obývacího pokoje, jestli ji využijete k pracovnímu jednání, nebo chcete vykouzlit domácí pohodlí a relax.

Pro pohodlné sezení jsou vhodnější nižší a měkčí sedačky, pro jednání v kanceláři se naopak hodí tvrdší a vyšší sedačky, ze kterých se lépe vstává. Měli byste si také rozmyslet, zda na ni bude někdo denně spát a zdali chcete využít úložných prostorů.

2. Dvakrát měř a jednou sedni

Důležité je znát rozměry sedačky a zvážit prostorové možnosti, abyste zjistili, zda se do dané místnosti sedačka skutečně pohodlně vejde. Kolem sedačky měl zůstat dostatečný prostor, aby vám nepřekážela.

Ať už zvolíte sedací soupravu ve tvaru U, klasickou nebo rohovou sedačku, vždy je důležité její umístění. V tomto případě platí zlaté pravidlo: Nikdy ne zády ke dveřím. Sedačka by měla být naopak orientovaná tak, že z ní jdou dveře snadno vidět. Máte pak přehled o tom, kdo vchází do místnosti, což přispívá k vnitřnímu klidu.

Sedací soupravu byste pak měli umístit tak, aby se z pohledu z ní do místnosti zdál okolní prostor co největší. To je důvod, proč se v malých prostorách sedací souprava často umísťuje ke zdi či do rohu. Ve velkých multifunkčních místnostech, které slouží jako obývák, jídelna i kuchyň najdou uplatnění zase opravdu velké sedací soupravy. Ty prostor zútulní, příjemně zaplní, příp. i rozčlení.

3. Nepodceňujte volbu potahového materiálu

Dalším faktorem při výběru nové sedačky je celkový dojem, o kterém rozhoduje potah. Nejvíce v kurzu jsou jednobarevné teplé barvy, které snadno ladí k nábytku.
Jedná se o odstíny šedé, hnědé, béžové, méně časté jsou pak červené, oranžové či modré. Odvážnější pak zvolí třeba vzorovaný povrch celé sedačky, populární jsou květinové či geometrické tvary. Jednobarevné sedací soupravy se také mohou kombinovat se vzorovanými polštáři, které celkový dojem krásně oživí.

Důležité však je, aby sedací souprava byla barevně sladěna s interiérem.

Jaký zvolit materiál potahu?

  • Kůže navozuje pocit luxusu, snadno se udržuje, je praktická a nadčasová.
    Někomu ale může vadit, že při kontaktu s kůží nepříjemně lepí.
    Alternativou pak je tzv. Ekokůže.
  • Ekokůže je prodyšná, pevná s odolností proti oděru a na rozdíl od přírodní kůže může mít prakticky jakoukoli barvu.
    Její životnost je sice kratší, ale oproti kůži je mnohem levnější.
  • Nejčastěji se používá mikrovlákno, připomínající semišovou useň, ta se snadno udržuje a má luxusní vzhled.
  • Oblíbeným běžným materiálem je mikroplyš s vynikajícími užitnými vlastnostmi.
    Má pevný tkaný podklad a odolný horní vlas tvořený ze 100% nylonu.
  • Žinylka je velmi příjemný tkaný potahový materiál s podkladem tvořeným polovičkou bavlny a polovičkou PES, do kterého je vetkán vlas ze 100% bavlny.
  • Stále častěji je používaná mikrofáze pro své dobré vlastnosti a příjemnou cenu.
    Jedná se o jednovrstvý povrchově upravený 100% polyester.
    Je perfektně odolný vůči špinění a skvěle se čistí.

TIP ORFA nábytek

Příkladem sedačky s polohovatelnými podhlavníky je  sedací souprava Aulis .
Aulis v sobě snoubí řadu výhod, jako je bezkonkurenční cena, jedinečný design a pevná konstrukce.

Dalším tipem je moderní a nadčasová sedací sedací souprava Rauni , která bude ozdobou vašeho obývacího pokoje.
Rauni je vhodná do větších prostor, disponuje úložným prostorem a je možné ji i rozložit.

4. Kvalitní konstrukce a jednoduchá manipulace

Stále více jsou oblíbené sedačky s úložným prostorem, které pomohou odlehčit domácnost od věcí, které mají být skryty, např. sezónní oblečení nebo ložní prádlo. Moderní jsou také nejrůznější "vychytávky", jako jsou polohovatelné područky, podhlavníky či opěrky na nohy nebo kapsy na brýle či časopisy.

Konstrukce sedací soupravy je tou nejdůležitější částí, která celou sedačku drží pohromadě. Kvalitní konstrukce znamená dlouhou životnost nábytku. Běžně se používá dřevo nebo dřevotříska ve spojení s tvrdým masivem a kovem. Někdy je v konstrukci i plast, taková konstrukce je ale potom křehčí než dřevo a kov.

Sedačky s nejpevnější konstrukcí jsou vhodné i pro každodenní spaní. Ostatní sedací soupravy nejsou určené na pravidelné spaní, ale měly by takto sloužit jako mimořádné řešení, např. při návštěvě. U rozkládacích sedaček volte takovou, která jde rozložit snadno a bez obtíží. Díky tomu mechanika sedačky dlouho vydrží. Rozložení by nemělo zabrat více než jednu minutu.

E-shop infolinka
737 490 390
Po - Pá: 8.00 - 18.00
ORFA nábytek člen asociace pro elektronickou komerci Certifikát Ověřeno zákazníky ORFA nábytek je zařazen do programu Favi Extra

Přijímáme on-line platby kartou

Copyright © 2024 ORFA, a.s. & Black Red White CZ, a.s.
Všechna práva vyhrazena.