Menu

5 postřehů při zařizování dětského pokoje

Správně zařídit a vybavit pokoj pro vaše děti není jen tak. Je důležité myslet na to, že dítě v něm bude trávit hodně času, takže by se mělo svým rozhodnutím alespoň trochu podílet na budoucí podobě pokoje. Následujících 5 postřehů vám pomůže při rozhodování o vzhledu dětského pokoje.

Dětský pokoj Střelka

1. Bezpečnost na prvním místě

Ve 2 letech, do kterých spí dítě s rodiči v ložnici, je vhodné začít zařizovat dětský pokojíček. Dítě se zprvu může ale samo v pokojíku bát a cítit se nejistě. Pak je na místě, když mohou dveře do dětského pokoje zůstat otevřené.

Šatní skříně by měly mít dostatečnou stabilitu a v nejlepším případě by měly být přišroubovány ke zdi, aby je dítě během divoké hry nemohlo na sebe převrhnout. Patrové postele je nutné vybavit boční zábranou proti pádu a bezpečnými schůdky či žebříkem.

2. Rozdělte pokojík do několika zón

I v malém prostoru dětského pokoje se dají dělat zázraky. Doporučujeme rozvrhnout pokoj tak, aby vzniklo několik zón. Pokoj by měl mít ideálně 3 hlavní části – na hraní, na učení a na odpočinek. V dalších letech lze vyměnit zónu na hraní s tou na učení a možná vám i přibude setkávací koutek, do kterého si může vaše dítě zvát kamarády.

Než začne dítě chodit do školy, nemusíte si s koupí psacího stolu dělat hlavu. Nejdůležitější je totiž v tomto období prostor na hraní. Posléze vytvořte studijní koutek, který by se neměl prolínat se spací zónou. Naopak by měl být jasně oddělený od zbytku pokoje, např. skříní, barevným dekorem na zdech nebo světlem.

3. Zajistěte dětem zdravý spánek

Kvalitní spánek je zásadní pro dítě zvláště v jeho vývoji. Proto by se neměl podceňovat správný výběr dětské postele, matrace i roštu. Kvalitní matrace pro dospělé jsou většinou zónové. U dětí není třeba, aby matrace měla výrazné zónování, protože rostou a často v noci mění polohy na lůžku. Základem je správná podpěra páteře. Jestliže je páteř dítěte v nesprávné poloze, a to nejen ve spánku, může se u dětí pak vyvíjet špatně. Proto pro ně raději zvolte tvrdší matraci. Měli byste také myslet na kvalitní rošt, bez kterého sebelepší matrace přijde vniveč. Je dobré zvolit rošt s větším množstvím pružně uchycených lamel.

4. Jaké doplňky vybrat?

Pokud jste si zvolili neutrálnější design nábytku, který má sloužit dítěti několik let, je nutné sáhnout po vhodných doplňcích na oživení místnosti. Malé děti potěší nejvíce barevné samolepky, polštářky a plakáty, stejně jako spousta plyšáků a hraček. U větších budou mít zase úspěch praktické kapsáře, boxy a hodiny, svítidla i lampičky.

Parádním řešením je také výstavka dětských výtvorů a kreseb. Mimoto je vhodné umístit do pokoje nástěnky a tabule, které umožní, aby si dítě vyzdobilo pokoj samo. Později si teenager bude jistě chtít pokoj zdobit sám a na to byste mu měli poskytnout dostatek prostoru a volnou ruku.

5. Modulární systémy dětských pokojů

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak zařídit dětský pokoj tak, aby vyhovoval potřebám a přáním dětí, jsou tzv. modulární systémy neboli celé kolekce nábytku. Jejich výhodou je, že si můžete poskládat pokoj dle vašich představ z různých prvků. Všechny jsou navíc ze stejného materiálu ve stejné barvě i designu, což dodává pokojíku jednotnou atmosféru a interiér působí mnohem útulněji

Báječnou volbou jsou oblíbené kolekce např. Indiana, Caps či Malcolm, které jsou nadčasové a nebudete je muset za pár let obměňovat.
Jestliže vsadíte na modulární systémy, nemůžete zkrátka udělat designérskou chybu.

E-shop infolinka
737 490 390
Po - Pá: 8.00 - 18.00
ORFA nábytek člen asociace pro elektronickou komerci Certifikát Ověřeno zákazníky ORFA nábytek je zařazen do programu Favi Extra

Přijímáme on-line platby kartou

Copyright © 2024 ORFA, a.s. & Black Red White CZ, a.s.
Všechna práva vyhrazena.